Ha dohányos vagyok akkor kirekesztenek?

Itt találod azokat a témákat, amelyek a dohányzásról szólnak. Ha rászoktál, leszoknál, vagy már el is indultál a hosszú úton a füstmentes (=egészségesebb) élet irányába, akkor itt a helyed.

Re: Ha dohányos vagyok akkor kirekesztenek?

HozzászólásSzerző: NoCigi » 2006.01.31. 11:53

válasz chop hozzászólására:

A perverz pedofil sem tolerálja ha egyik napról a másikra sittre vágják és nem hódolhat a szenvedélyének. Ki toleráljon? Továbbra is a nemdohányzó az egészsége rovására? Ma az folyik, hogy minden nap meggátolnak abban, hogy elfogadható levegõt szívjak. Népligeti aluljáró, Ferenciek terei aluljáró. Itt nincs autó és mégis büdös füstös levegõ van. Ma a dohányosoknak hol kell tolerálniuk?
Tehát szerintem ez nem a tolerancia kérdéskörébe tartozik.

A dohányzó ember nem tudja illetve nem akarja betartatni a nemdohányzók érdekében hozott szabályokat. Ezért nem tartatják be a vonaton és az éttermekben a szabályokat. Mivel akinek jogosultsága lenne betartatni õket az nem szól rá a nemdohányzó helyen dohányzókra és nem alakítat ki megfelelõen elkülönített dohányzóhelyeket. Ezért tartottam fontosnak a "tiszta" felügyelõ hatóságot. (Pl Egy narkós rendõrnek igen kényes lenne a dilert letartóztatnia.) Az elsõ lépésnek azért kell a közterületeknek lennie illetve a tömegközlekedési eszközöknek és állomásoknak, mert ezeket a nemdohányzók is kényszerüen veszik igénybe azonban étterembe, kocsmába elmenni nem szükségszerû.
Az állam finanszírozza az egészségügyi kiadásokat is. Az egészségbiztosításoknál a dohányzás díjtétel emelõ tevékenység.Én nem vagyok szakértõje a témának, de nap mint nap nekem kell kényszerûen "tolerálnom". Ezzel kapcsolatban nagyon jó és olvasmányos anyag található az alábbi linken.
http://health21.hungary.globalink.org/koal_menu_elemei/passziv_anyag.pdf

A kapitalizmusban sem lehet büntetlenül (de nálunk lehet) önpusztitásra buzdítani az embereket. De sajnos a dohányzás sem csak önpusztitó hanem másra is veszélyes. 700 Ft/ szabálysértés nem kevés egy kicsit? A sorozatos szabálysértésért emberek elöbb utóbb börtönben kötnek ki. A sorozatos tiltott dohányreklám miatt nem.

Ha tiltott valami, akkor az utcán nem fogják gyakorolni.(megfelelõ hatóság esetén.) Az engem nem zavar ha maguk közt csinálják, de más egészségét ne károsítsa senki azért mert valaki szenvedély beteg ne én legyek a jogfosztott...
NoCigi

HozzászólásSzerző: chop » 2006.01.30. 19:43

válasz NoCigi hozzászólására:

Valóban, szigorítással nagyon sok mindent ki lehet erõszakolni, de - ahogy már az elõzõ hozzászólásomban is utaltam rá - kíváncsi volnék Te hogyan tolerálnád, ha egyik pillanatról a másikra megtiltanák neked, hogy hódolj valamely szenvedélyednek. Biztos vagyok benne, hogy nem tetszene a dolog.

Azzal természetesen egyetértek, hogy más egészségét ne károsítsák a dohányosok, ennek azonban nem az az elsõ lépése, hogy közterületen tiltatom be a dohányzást, hanem a szórakozóhelyeken, vendéglátóipari egységekben, mert ezekben a létesítményekben a legjellemzõbb az átláthatatlan szmog.
"Az államnak nincs nyeresége a cigarettából. Nyeresége csak érdekcsoportoknak van, de az államnak nincs."
Miért, szerinted ki fölözi le a jövedéki adót? A dohánygyárak? Nem. Az állam. Innentõl kezdve az õ felelõssége, hogy a pénz, amit behajt hova kerül, mire fordítja. Az, hogy a fél ország korrupt nem hinném, hogy a kormány, vagy az állam hibája.
"Nehéz úgy állami pénzen "tudat alatt" beépíteni a fiatalok gondolkodásába dohányzásmentes életet, amíg a dohánygyárak "tudat alatt" dolgozzák a fiatalokat."
Hát, persze, hogy nehéz, de a kapitalizmus errõl szól: van egy termékem és azt mindenáron el kell adnom, máskülönben éhenhalok! És a dohányban igenis nagy pénz van, komoly lobbi folyik érte, Magyarország ennek csak nagyon kis piaca, tõlünk nyugatabbra még komolyabb harc folyik.

"Nem pedig dohányzó rendõrökre, közterületfelügyelõkre, kalauzokra na és legfõképp nem dohányzó népegészségügyi hatóságra."
Nem ezen múlik, Te sem, én sem, egyikünk sem azért gyújtott/gyújtana rá, mert a kalauz bácsi dohányzik! Az emberek 80-90%-a fiatalon kezd cigizni, közrejátszik a pubertás, kamaszkor, lázadás, haverok, stb. Ezt kéne meglovagolnia a dohányzás ellenes reklámnak, nem pedig tiltani a cigit. Semmit sem érnek el vele, a tiltott gyümölcs mindig édesebb.
chop

HozzászólásSzerző: NoCigi » 2006.01.30. 17:33

válasz chop hozzászólására:

Szigorítással jó eredményeket lehet érni ha van hatóság amely következetesen betartatja a tiltást. Ehhez elhivatott vezetõkre van szükség a hatóság részérõl is. Nem pedig dohányzó rendõrökre, közterületfelügyelõkre, kalauzokra na és legfõképp nem dohányzó népegészségügyi hatóságra. Irországban is komolyan vették a tiltást mivel komolyan büntetnek. NE LEHESSEN BÜNTETLENÜL MÁS EGÉSZSÉGÉT KÁROSíTANI! Ez az érv szól a közterületeken való dohányzás betiltása mellett. Az aluljárókban nincs autó. A vonatmegállókban nincs autó. De ott sem tudjuk kikerülni a káros hatásokat mert van egy-két ember aki büntetlenül megmérgezi, megmérgezheti a többi (több) ember levegõjét. Az államnak nincs nyeresége a cigarettából. Nyeresége csak érdekcsoportoknak van, de az államnak nincs. Nehéz úgy állami pénzen "tudat alatt" beépíteni a fiatalok gondolkodásába dohányzásmentes életet, amíg a dohánygyárak "tudat alatt" dolgozzák a fiatalokat. Meg kell nézni, hogy mennyi törvénysértést követnek el a cigarettagyárak és mennyi büntetést szab ki rájuk az illetékes hatóság. kb 700 Ft/ szabálysértés (forrás:ODE). Tehát megfelelõen kiválasztott hivatali vezetés nélkül nem lesz eredmény. De politikai akarat nagyon nincs az explicit tiltásra hiába van implicit tiltva a dohányzás az alkotmányban (és más törvényben is). Nem veszik figyelembe a dohányzó emberek a dohányzó hatóság meg nem is vonja felelõsségre õket. Legalább a szemetelésért......
NoCigi

HozzászólásSzerző: chop » 2006.01.29. 16:02

válasz Körte hozzászólására:

Persze, a nemdohányzó rohadt egyszerûen elintézné a dolgokat: tiltsák be a dohányzást mindenhol és a probléma meg van oldva. Szerinted. Azonban amíg az államnak kvázi komoly bevétele van a cigaretta eladásokból, addig nem lesz itt Cigistop. Mert mint tudjuk a politika alkalmazkodik a gazdasághoz, nem pedig fordítva (bárki bármit is állít). És úgy tûnik, hogy a rakat tûdõrákos emberke ellenére (legalábbis azt mondják, hogy sok a dohányzás miatt rákos ember. Én nem tudom.) mégiscsak jó üzlet a dohány. A másik dolog, hogy Te se örülnél neki ha - valószínûleg - legfontosabb szenvedélyedet egyik pillanatról a másikra nem gyakorolhatnád. Márpedig a dohányzás szenvedély. Káros szenvedély, ezt tudjuk, de tulajdonképpen minden szenvedély káros, ha túllép az ember egy szinten.
Amúgy tényleg szar szokás, jómagam is leszokóban vagyok, már majdnem egy hónapja bírom, ugyanakkor még bennem van a dohányzó "lét", és ezért mondom, hogy radikális intézkedésekkel semmit nem érnének el, itt szimplán az lenne a megoldás, ha tudat alatt beültetnék a kamaszokba (mert ugye akkor szoknak rá a legtöbben a cigire), hogy a cigaretta ciki dolog. Az, hogy káros, vagy nem káros, nem hiszem, hogy annyira érdekli a tizenéves kamaszokat, hisz tudják, hogy nem 2 év alatt fognak elpatkolni, inkább az, hogy menõ dolog cigizni, vagy nem. Ha "ciki a cigi", akkor nem fognak ragyújtani.
chop

HozzászólásSzerző: Körte » 2006.01.28. 19:33

Sziasztok!

Anélkül, hogy bárkit is szándékomban állna megsérteni:
Szerintem is folytatni kell a dohányzás elleni szigorításokat. A dohányzás legyen egyre inkább nyûg, egy bélyeg, vagy átok a dohányzó számára. Kerüljön sok pénzbébe.
Olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek a nemdohányzást és az egészséges életmódot teszik ismét divattá. A dohányzók helyzete pedig egyszerûen legyen egyre nehezebb.
A nemdohányzók jogait pedig minden esetben érvényesíteni kell.

Én el tudnám képzelni az életem dohányfüst nélkül is!

Mindenkinek dohányfüstmentes környezetet, a még dohányzóknak pedig mielõbbi sikeres leszokást kívánok!
Üdv.:

Körte
Körte

HozzászólásSzerző: NoCigi » 2006.01.27. 14:38

Az új törvény módosítás (2005.12.06) is nagyon gyenge lett. A dohányzó helyek kijelölésének tiltásának listájában a bölcsödét sikeresen kihagyták. Csak az óvoda van nevesítve. A játszóterek (ahol sok rosszérzésû ember dohányzik) nincsenek nevesítve. Az éttermek elkerülhetõk lennének, de a tömegközlekedési várakozóhelyek nem. Továbbra is nyugodtan fújhatják a füstött a másik emberre. De egyébként az éttermek a jelenlegi szabályokat sem tartják be.
Van egy olimpiai bajnok bokszolónk akinek a "sportétterme" dohányreklámmal van teli a nemdohányzóknak fenntartott helyen. Persze a dohányfüstös helyiségeken keresztül éred el a nemdohányzóknak fenntartott helyet, de az is csak kevésbé füstösre sikeredett....
De az éttermek többsége ilyen és mégsem záratják be õket. Ez a hely csak azért idegesített jobban mert sportétteremnek mondja magát és a tulajdonos életpályája alapján tényleg sportos étteremre. A sport és dohányzás nem igazán jó párosítás.
NoCigi

HozzászólásSzerző: NoCigi » 2006.01.27. 14:15

válasz nagybaj hozzászólására:

A dohányzásellenes emberek nem toleranciamentesek. A dohányzás szenvedélybetegség. Ha van egy olyan ember aki abban éli ki a szenvedélyét, hogy eltöri másnak a kezét vagy másképpen károsítja a másik egészségét mikor ehhez a másik személy nem járult hozzá, akkor ezt nem szabad hagyni. Például a dohányzás egy nemdohányzó mellett károsítja a nemdohányzó egészségét. Ugyanakkor a nemdohányzó semmivel nem ártott a dohányzónak, akkor kinek van igaza. Az egészségem rovására nem torelhatom senki betegségét. Pláne ha az elkerülhetõ mintahogy a dohányzás egy elkerülhetõ betegség. De nem zavar, hogy dohányzik-e valaki vagy sem csak az, hogy nekem ne ártson és ne okozzon kellemetlenséget. Egy dohányfüstös váróterem kellemetlenség. Buszra, villamosra, vonatra várni büdös dohányfüstben egészségre ártalmas kellemetlenség. Cigaretta csikkeken lépni vagy kerülgetni kellemetlenség. Remélem a fentieket belátod ha nem akkor szerintem az nagybaj, de ezt is a dohányzási szenvedélyednek tudom be....
NoCigi

HozzászólásSzerző: NoCigi » 2006.01.27. 14:05

Dohányosokkal nem az a gond, hogy dohányoznak hanem, hogy a füstjük ott is mérgez ahol már nincs autó.Magyarországon több étteremben lehet dohányozni. Ahol lehet dohányozni ott igénytelen füst szag van. Jó étterembe nem megyek. De a tömegközlekedési megállók, aluljárók mind füstösek és sok eldobott csikk van. Tömegközlekedést nem lehet kikerülni. Itt a nemdohányzók jogai vannak sértve. A dohányos nem megy arréb a megállóban és arra se figyel, hogy másra száll a füst. Az aluljárók meg elégé zárt terüek ahhoz, hogy beragadjon a káros, rákos füst. Miért zavar valakit a tiszta levegõ?
NoCigi

HozzászólásSzerző: Zsoltu » 2005.12.03. 11:26

nagybaj,
az van veled ha így gondolod...
Zsoltu

HozzászólásSzerző: nagybaj » 2005.12.03. 01:13

válasz BitRider hozzászólására:

ha már az embertársaink figyelménél tartunk akkor ki kell tiltani az összes autóst a körútról,MERT ÉN SEM AKAROM NYELNI A FÜSTÖT!!!!

ki tudja miért de dohányzásellenes emberek mindig teljesen toleranciamentesek és radikálisak,ez egyfajta korlátoltságra vall
nagybaj

ElőzőKövetkező

Vissza: Társalgás a dohányzásról, leszokásról, rászokásról